Fast i 80-talet:flera klassiker att kolla in (del 6/10).

Vi fortsätter med ännu ett band från Australien och denna klassiker från tidigt 80-tal.




AC/DC "Back In Black"

  1. "Hells Bells" – 5:14
  2. "Shoot to Thrill" – 5:20
  3. "What Do You Do for Money Honey" – 3:37
  4. "Givin' the Dog a Bone" – 3:33
  5. "Let Me Put My Love into You" – 4:16
  6. "Back in Black" – 4:18
  7. "You Shook Me All Night Long" – 3:32
  8. "Have a Drink on Me" – 3:58
  9. "Shake a Leg" – 4:06
  10. "Rock and Roll Ain't Noise Pollution" – 4:16


Nu en riktig klassiker med ett av världens största rock band AC/DC,albumet släpptes 25 juli 1980.Plattan nådde nr1 både i hemlandet på Australian Album Chart 200 och i England på UK Album Chart,på US Billboard Chart blev det som bäst nr.4  och bäst av singlarna från skivan gick "Rock and Roll Ain't Noise Pollution" som i England nådde nr.15 och i USA gick "You Shook Me All Night Long" bäst med plats 35 US Billboard Hot 100.

"Back In Black"
var en skiva som överraskade för ingen trodde att AC/DC skulle resa sig efter att sångaren och frontfiguren  Bon Scott avlidit.Brian Johnson ersatte Scott. Albumet räknas som ett av hårdrockens bästa med låtar som "You Shook Me All Night Long", "Back in Black" och "Rock & Roll Ain't Noise Pollution".

Albumet är världens näst mest sålda album alla kategorier och mest sålda hårdrocks album,det enda som album som sålt mera är med den då någorlunda svarta Michael Jackson och albumet "Thriller".

Gitarristen Malcolm Young bildade gruppen tillsammans med sin bror Angus Young som var 16 år när gruppen startades. Malcolm och Angus flyttade till Australien från Skottland 1963.AC/DC slog igenom rejält då man släppte albumet "Highway To Hell" 1979. Albumet blev en stor framgång både i England och USA och det blev även deras första miljonsäljare. Albumet prisade ett vilt liv med supande och galenskaper,så det var därför lite av en dyster ironi att Bon Scott skulle avlida efter en blöt kväll av alkoholrelaterade skador.Han kvävdes av sina egna spyar,så kan det gå.

Min första kontakt med AC/DC var i slutet 80-talet på ett av borsans blandband och låten var "Who Made Who" från 1986.Det blev mycket spolande för att höra låten om och om igen även om banmdet innehöll många bra låtar med andra grupper.Min första album med AC/DC var när jag i början av 90-talet köpte "High Voltage" på CD.




Då tar vi en titt på hur det låt när det begav sig 1980,"You Shook Me All Night Long"...





Från deras senaste albumet "Black Ice" från 2008 tar vi låten "Anything Goes"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0